Preskoči na glavno vsebino

Kaj je POGUM?

Marsikomu pri realizaciji ciljev, pomembnih odločitvah, javnem nastopanju, odločitvi za nov posel ali pa pri temu, da nekoga povabi na zmenek primanjkuje ravno POGUMA.

V SSKJ je pogum opisan kot: pogúm -a m (ȗ) pripravljenost storiti kaj kljub težavam, nevarnosti:

Ste že kdaj opazovali glavnega junaka, kako pogumno stopi na bojno polje, v dvoboj, v gorečo hišo, akcijo in velikokrat celo v gotovo smrt? A ne izgleda neustrašno? Kot nekdo, ki je dal vsa čustva na stran in se lotil akcije, ne glede na vse.
Večina ljudi s katerimi se pogovarjam, si POGUM predstavlja prav tako. Pogumen človek nima ali pa si ne dovoli občutiti strahu.

"Ko se bom počutil dovolj močnega, zagotovo stopim v akcijo!" "Danes se še ne bom lotil projekta raje bom prebral še to knjigo, ki mi bo zares pomagala in dala nova spoznanja ter moč, nato pa takoj začnem!" "Ko bom imel dovolj denarja, bom lahko srečen." "Še en kozarček, nato pa jo/ga povabim na zmenek." "Počakam na pravi trenutek, ko bom začutil, da je to v resnici to, nato pa odprem svoje podjetje, menjam službo, kupim stanovanje, jo zaprosim..." "Ko bi bil vsaj bolj POGUMEN, bi bilo vse drugače." "Poglej ga korenjaka kako pogumen je, sploh ne odlaša ampak se vsega loti z lahkoto."
Vse to so notranji monologi ali pa pogovori med prijatelji, ki se velikokrat nikoli ne uresničijo. ZAKAJ?

Zato, ker se zgoraj našteta razmišljanja ne skladajo z definicijo POGUMA. SSKJ pravi: POGUM - pripravljenost storiti kaj kljub težavam; nevarnosti.
Kar po domače povedano pomeni, pripravljenost delovati, iti v akcijo kljub strahu!

Omejujoči nezavedni mehanizmi nam prikažejo POGUM kot stanje BREZ STRAHU! Logično je, da potem želimo tudi sami najprej vzpostaviti stanje brez občutkov strahu, šele potem se bomo lotili dejanj. Beremo knjige, se pogovarjamo, raziskujemo, se udeležujemo delavnic, hodimo na treninge... vse z namenom, da eliminiramo, uničimo, zanikamo, odstranimo strah. Ko bo občutek strahu izginil, se bomo lotili dejanj.
Vsake toliko časa "preverimo", ali nas je še vedno strah ob misli na izvedbo, akcijo, ali ne. V večini primerov strah ne izgine in mi zadevo znova preložimo.
Na ta način izgubimo odlične priložnosti. Akcije se ne lotimo, oziroma se je šele po letih odlašanja.

POGUM je delovanje kljub strahu! V kolikor nas ni strah, tudi ne potrebujemo poguma. Čemu bi ga potrebovali, če nas ni strah?! Samo zaradi primerjanja z drugimi opišemo določeno posameznikovo dejanje za POGUMNO. V kolikor se mi bojimo nečesa in vidimo nekoga, ki to počenja, je za nas ta oseba pogumna. Če te osebe ni strah, ni pogumna. Zakaj? Ker avtomatično izpelje akcijo. Ker definicija v SSKJ jasno pove, pogum je delovanje kljub strahu, težavam...

POVZETEK: Ne borite se proti strahu, proti lastnim čustvom. Tudi jih ne prikrivajte ali zanikajte. Ne udeležujte se delavnic, seminarjev in ne berite knjig v te namene. Kdor deluje kljub nevarnosti, strahu, negotovosti je POGUMEN človek.

V naših krajih rečemo nekomu, ki ni pogumen "mevža". Ker si nihče ne želi biti označen z takim pridevkom, se borimo, da bi nas označili kot pogumno osebo. Ponovno se bom vrnil na definicijo v SSKJ, POGUM je akcija kljub temu, da občutimo strah. Iz te definicije sledi, da POGUMEN človek ni kot nekakšen robot, ki je brez čustev ali pa svoja čustva zanika-potlači, ampak je preprosto "mevža" v akciji!


Veliko poguma in akcije vsem...

Aleš

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Se zavedate vaših močnih točk? Test osebnosti po DISC metodi.

V času, ko je malo prostora za napake vsaka dodatna pomoč pri določanju "prave" poti še kako prav pride.
DISC je metoda, na podlagi katere ugotovite, kaj vas žene naprej in katere so vaše omejujoče lastnosti. Spodaj sledi tekst avtorja DISC testa osebnosti, ki vam ga podrobneje opiše:
This Innermetrix Disc Index is a modern interpretation of Dr. William Marston's behavioral dimensions. Marston's research uncovered four quadrants of behavior which help to understand a person's behavioral preferences. This Disc Index will help you understand your behavioral style and how to maximize your potential.
Decisive (odločen) — your preference for problem solving and getting results Interactive (interaktiven) — your preference for interacting with others and showing emotion Stability (stabilen) — your preference for pacing, persistence and steadiness Cautious (previden) — your preference for procedures, standards and protocols
Na povezavi spodaj se vam odpre dostop do DISC testa…

MLADIH NIHČE NE POTREBUJE!

Da posameznik v življenju doseže vsaj osnovno stopnjo izpolnjenosti, sreče in tudi uspeha je nujno, da se (s)pozna. Poznati je potrebno sebe, predvsem lastne vrednote.

Kod sem, kaj mi je pomembno?

To je vprašanje, na katerega lahko dobimo odgovor tudi s pomočjo testa DISC, katerega pogosto uporabljam pri svojem delu.
Umberto Galimberti je je predvsem  človek, pa tudi priznani profesor, filozof in mislec, ki jasno pokaže,
kako nepoznavanje vrednot vpliva na otopelo stanje današnje družbe.

Sam pravi, da mladi nimajo pravega prostora v tej družbi, ni jim omogočeno samo spoznavanje. Stanje je po njegovih besedah še veliko hujše. Mlade se bombardira s strani blagovnih znamk, s strani akterjev, ki izkoriščajo današnjo populacijo in od nje tržijo predvsem poceni delovno silo in ji jemljejo kapital. Tako finančni, kakor tudi psihološki.

Članek spodaj lepo ponazori in razloži, kako je do današnjega apatičnega stanja predvsem pri mladih prišlo in kakšna bo naša skupna prihodnost, če se ne bomo …

Koristne povezave: